Pod
choinkę. Baedeker gorąco poleca:
Agata Zarębska, Izabella Borowska. Łódzka
kuchnia czterech kultur.
Dziedzictwo
Łodzi czterech kultur to nie tylko okazałe fabryczne budynki i piękna
architektura miejskich kamienic, ale także coś, z czym stykamy się na co dzień
– łódzka kuchnia. Choć nawet przez mieszkańców ziemi obiecanej kojarzona
jest jedynie z kilkoma popularnymi potrawami, to warto przyjrzeć się bliżej jej
wielokulturowemu bogactwu. Książka prezentuje przepisy na ponad 30 potraw
wywodzących się z kuchni niemieckiej, żydowskiej, rosyjskiej i polskiej, które
jadało się w przedwojennej Łodzi. Od skromnych i ubogich dań podawanych w
domach pracowników fabryk poprzez sezonowe potrawy z wiejskich chałup aż po
wyszukane przysmaki z fabrykanckich stołów. Niektóre z nich są dobrze znane i
chętnie gotowane do dziś, jak zalewajka czy prażoki, a inne, jak rosyjski
razsolnik czy niemiecki wellfleisz, odkrywamy na nowo. Wszystkie propozycje
opracowane zostały na podstawie tradycyjnych przepisów przez najlepszych
łódzkich szefów kuchni, którzy nadali im nowoczesny charakter.
Książka Łódzka
Kuchnia Czterech Kultur pozwoli czytelnikom nie tylko lepiej poznać
tradycyjną łódzką kuchnię, ale także przywróci zapomniane dania na nasze stoły.
Partnerzy
wydania:
RESTAURACJA ANATEWKA
LOKAL. ŁÓDŹ
RESTAURACJA GALICJA
RESTAURACJA DELIGHT