niedziela, 11 czerwca 2017

FESTIWAL DOBREGO SMAKU W ŁODZI


Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi, rozpoczął się w czwartek (8 czerwca). Tegoroczne Festiwalowe hasło brzmi "Smaki Śródziemnomorskie". Festiwal Dobrego Smaku 2017 to nie tylko wspaniałe kulinaria w dobrej cenie (dania główne - 15 zł, desery - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł), ale też konkurs, który rozpoczął się w czwartek a zakończy w niedzielę galą wręczenia nagród. Trafią one do najlepszych lokali. Kulinarne propozycje ocenia nie tylko jury ale również na werdykt ma wpływ Festiwalowa publiczność. Oprócz Uczestnicy Festiwalu mogą wysyłać swoje oceny SMS-em lub głosując w specjalnie przygotowanej aplikacji.


Poniżej program Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi.

Dania główne:
Drukarnia Skład Wina i Chleba / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140




Polędwiczki z indyka z tabbouleh, czyli polędwiczki z indyka marynowane w wodzie z kwiatów pomarańczy z sosem figowo-daktylowym z kolendrą, podane z tabbouleh i podpłomykiem. 




El Toro / ul. Narutowicza 69

Arroz negro/Sepia/Gamba/Chorizo , czyli ryż bomba gotowany w aromatycznym wywarze z ryb, warzyw i skorupiaków, z dodatkiem przesmażonych warzyw na oliwie z oliwek (cebula, papryka czerwona i zielona) i atramentu z sepii. Podany z krewetką 16/20 smażoną na oliwie z czosnkiem i z plastrami grillowanej, pikantnej kiełbasy chorizo z sosem aioli.




Filharmonia Smaku / ul. Pabianicka 132



Ryba na Łodzi, czyli smażony filet z dorady podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych ziół liściastych z lekkim vinegret, sticksach ziemniaczanych, ketchupem z pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i kruszonką z suszonych czarnych oliwek. 



Gejsza Sushi Al. Kościuszki 93



Miecznik na mchu, czyli palony miecznik, porzeczka miętowa, kora z pietruszki podane na mchu. 







House of Sushi / ul. Piotrkowska 89

Paella Onigirazu, czyli paella w japońskiej wersji sushi, w formie onigirazu. Pomidorowo-szafranowy ryż o kremowej konsystencji, gotowany na wywarze z owoców morza, przełożony krewetkami, mulami oraz ośmiornicą. Wszystko to zamknięte w japońskim nori i zapieczone w chrupiących wiórkach panko. Dopełnieniem dania jest sałatka ze świeżych, zielonych warzyw oraz pikantny sos pomidorowy z pieczoną papryką.



Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury



Risotto z warzywami i jagnięciną, czyli risotto z zielonymi warzywami i szarpaną jagnięciną, miętą oraz masłem migdałowym.

MOTYWY / ul. Traugutta 14

Szyszki z kalmarów w śródziemnomorskim sosie pomidorowym z warzywami i oliwą, czyli szyszki z kalmarów smażone na maśle i duszone w białym winie. Sos pomidorowy na bazie świeżych oraz suszonych pomidorów z dodatkiem daktyli, blanszowane warzywa (marchew, pietruszka, fasolka, bób), palony por, oliwa bazyliowa oraz puder z oliwek.

I na to danie skusił się baedeker. Było wyśmienite! Kalmary mięciutkie, pyszny sos, doskonale pasujący do całości. Polecam! 😋

Ormiańska Restauracja GARNI / ul. Słowiańska 153 (róg Rąbieńskiej i Szczecińskiej)
Antoniew Tavouk Kebab, czyli wołowina mielona z dodatkiem specjalnych przypraw, grillowana na węglu drzewnym. Grillowane warzywa (bakłażan, pomidor, papryka) zasmażane z cebulką, podawane z Lavashem – ormiańskim pieczywem.

Otwarte Drzwi / ul. Piotrkowska 120


'O SOLE MIO!, czyli sycylijskie słońce na talerzu czyli krewetki tygrysie smażone na maśle z dodatkiem białego wina i chili na bazyliowym risotto z oliwą dyniową, podawane z sosem cytrynowo- limonkowym.





Porcja / ul. Roosevelta 7


3 pizze socca, czyli bezglutenowe mini pizze socca w 3 odsłonach: a’la carbonara ze śmietaną z nerkowców, boczkiem z boczniaków i natką / z pesto bazyliowym, cukinią, fetą i orzechami włoskimi / z pesto z suszonych pomidorów, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.




Restauracja Cesky Film / ul. Tymienieckiego 25a


Zamieszanie w Libanie, czyli wołowina po arabsku duszona w pomidorach z dodatkiem bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku do tego tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą, miodem gryczanym i świeżymi ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka. 




Restauracja Kamari / ul. Piotrkowska 122


Kalamaraki Gemista, czyli kalmar faszerowany ryżem do risotto, cebulą i koperkiem. Duszony w ouzo i białym winie, podany w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw, oregano i oliwą extra virgin. 






Restauracja Nekko Sushi / ul. Piotrkowska 107

Katatsumuri Fusion, czyli Maki Sushi z krewetką w cieście pistacjowo-figowym z dodatkiem kaparów z czarnym ryżem, salsą śmietankowo-paprykową oraz pieczonym ślimakiem. 



Restauracja Officyna / Al. Kościuszki 132/ ul. Piotrkowska 217
Pierożki GUO-TAI, czyli pierożki wieprzowe z krewetkami , chipsem ryżowym w sosie z białych szparagów z nutką chili.

Restauracja Polska / ul. Piotrkowska 12


Krewetki na górze Beluga, czyli marynowane krewetki na górze Beluga podane z sałatką ze słodkich bakalii, sera koziego z nutą wytrawnego sosu.






Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 (w bramie) 


Śródziemnomorski romans, czyli hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną oliwą z oliwek.





Restauracja Susharnia / ul. Pomorska 13



Special tako roll, czyli macka ośmiornicy smażona na maśle z czosnkiem, następnie duszona w czerwonym winie podana w towarzystwie marynowanej dyni, mango, ogórka i sałaty. Posypane papryczką jalapeno, sezamem oraz nasionami chia. 



Restauracja Tulipan / ul. Żeligowskiego 46
Z Włoskiego Buta na Lazurowe Wybrzeże, czyli frittelle z pieczonego bakłażana z dodatkiem mięty i bazylii podane na delikatnych ziemniakach de finua, wykończone pieczonym dorszem w ziołach z serowym sosem lazur z akcentem pomidorowej salsy.

Restauracja U Kretschmera / ul. Kopernika 64


Cielęcina w tempurze, warzywne papardelle, pak choi, ciabatta, czyli cielęcina w tempurze, chrupiące warzywa podane w sosie orientalnym do tego kapusta pak choi smażona na maśle orzechowym oraz ciabatta.


Restauracja Włoszczyzna / ul. Piotrkowska 16



Terra nel mare – Ziemia w morzu, czyli pieczony ziemniak otulony pancettą na rybnym sosie ze świeżych pomidorów, pieczonej papryki podawane z jajkiem, krewetką i małżą z tunezyjską pastą harissa.




Sezon / ul. Piotrkowska 121

Śródziemnomorskie tagliatelle, czyli tagliatelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, papryką, pesto z suszonych pomidorów podane z puree z zielonego groszku. 


Sushi Zielony Chrzan / ul. Żwirki 8



Caesar Maki, czyli uramaki – krewetka w tempurze, sałata rzymska, awokado, oliwki, dressing caesar + shot gazpacho z japońską nutą.





Szyby Lustra / al. Piłsudskiego 14


Rabat w Madrycie, czyli czarny krokiet z dorsza z tuszem kałamarnicy i glazurowaną młodą marchewką z dukkah (mieszanka przypraw i uprażonych orzechów pochodząca z Egiptu), majonezem z kiszonymi cytrynami, jogurtem naturalnym i czarną soczewicą z pikantnym chorizo i ziołami.




The Mexican / ul. Piotrkowska 67

Tostada con camarones, czyli tortilla kukurydziana z krewetkami w chrupiącym cieście z salsą z ananasa, czerwonej cebuli i mięty podana z kolendrowo-limonkowym ryżem oraz sosem mango-jalapeno.


Vapiano / Al. Politechniki 1; CH-R Sukcesja
Sałatka Spring Salmon, czyli grillowany z chili łosoś, podany na mieszance 4 sałat wraz z chrupiącym mango i szczypiorkiem z dodatkiem sosu balsamicznego z figami oraz kolendrą.

Zielona Restauracja / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury


Zielona Manufaktura Izraela, czyli izraelskie falafele podane z tabbouleh, sałatka z kuskusem, pomidorami, ogórkiem, miętą i pietruszką, oliwkowym hummusem oraz babaganusz z granatem i piklami.





Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a


Talerz Libańskich Zjadliwości, czyli plastry pieczonego bakłażana w ostrej marynacie chili i kolendry, osłodzone siekanymi daktylami, do tego grillowana marchewka i pieczony falafel z bobu na buraczanym hummusie polanym oliwą i ubranym natką pietruszki i zatarem…


….  i do tego desery, koktajle - ale to już musicie sprawdzić sami.

Szkoła kulinarna, konkurs selfie, lokal nowych technologii
Podobnie jak w ubiegłym roku organizujemy warsztaty dla dzieci. Do Łodzi przyjedzie Julka (zwyciężczyni) Junior MasterChef oraz Bruno. Zapraszamy dzieci od 7 lat.
Warsztaty odbędą się w trzech turach:
 – 11:00 – 12:15 – 12:30 – 13:45 – 14:00 – 15:15
Podobnie jak w ubiegłym roku Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci odbędzie się na OFF Piotrkowska 138/140 na tzw. górce od strony ulicy Piotrkowskiej. Gdyby pogoda nie pozwalała na przeprowadzenie warsztatów w plenerze, zapraszamy do Studia Kulinarnego Book&Cook, również na OFF Piotrkowska. Niektórzy z Was brali udział lub obserwowali uczestników ubiegłorocznej edycji. Koszt warsztatów: 50 zł
Zapisy: weronika@festiwaldobregosmaku.eu


CZAS TRWANIA FESTIWALU:
Czwartek od 13:00 do zamknięcia lokalu
Piątek – sobota od 12:00 do zamknięcia lokalu
Niedziela od 12:00 do 18:00
Ok. 21:00 poznamy zwycięzców 14. edycji Festiwalu
Mapki dostępne w lokalach festiwalowych, w Centrum Informacji Turystycznej Piotrkowska 87 oraz Manufakturze Przypominamy, że nie trzeba rezerwować stolików, wystarczy wybrać dany lokal z mapki i po prostu się do niego udać na pyszne jedzenie.

STRONA FESTIWALU:

Fot. Monika Czechowicz

...i uwaga: notka nie jest sponsorowana 😊 Baedeker ze smakiem zjadł kalmary w MOTYWACH na własne życzenie.

1 komentarz:

  1. Jestem cały za... uwielbiam pięknie podane - jeśli nie robią sobie żartów z konsumentów serwując trzy groszki na kluczu wiolinowy z sosu... -
    uwielbiam sztukę jedzenia biorąc wiele z przyjemności kulturalnego apetytu współtowarzysz... kobieta jedząca może być szalenie powabna a mężczyzna eleganckim... jedzenie jest wielką przyjemnością i oznaką etosu... Smacznego Kochani

    OdpowiedzUsuń