Wybuch
pierwszej wojny światowej spowodował wkroczenie wojsk niemieckich do Łodzi
dnia 6 grudnia 1914 roku. Od tego czasu władzę w mieście sprawował
okupant niemiecki. W życiu gospodarczym nastąpiło pogorszenie, potęgował
się zastój w handlu, a przede wszystkim w budownictwie
i przemyśle. Zamykano masowo zakłady przemysłowe.
Lata 1915-1918. Aprowizacja mieszkańców Łodzi (ulica Andrzeja Struga).
Wraz
z nadejściem wiosny 1915 roku w Łodzi, z uwagi na katastrofalny brak żywności Komitet Niesienia
Pomocy Biednym (czytaj TUTAJ) zorganizował tzw. akcję zagonkową.
Polegała
ona na przekazywaniu najbiedniejszym mieszkańcom Łodzi wolnych terenów w celu
ich zagospodarowania rolniczego.Wielu właścicieli gruntów leżących odłogiem i niezabudowanych placów
oddało je do dyspozycji Komitetu. Zajął się on przydzielaniem „zagonów” swoim
podopiecznym, którzy zobowiązali się uprawiać na nich warzywa, głównie kapustę i ziemniaki.
Podobne „zagonki” powstały także na miejskich terenach podleśnych i w niektórych
parkach łódzkich.
"Nowy Kurier Łódzki", rok 1916.
"Godzina Polski", rok 1917.
Trud włożony w uprawę działek zaowocował jesienią w postaci pokaźnej ilości warzyw i ziemniaków. Niestety, nie wszyscy działkowicze mieli korzyści ze swojej pracy, z nieogrodzonych działek pod osłoną nocy podkradane były owe dobra, starannie pielęgnowane przez pracowitych łodzian. Złodziei nie odstraszały surowe kary, wymierzane przez władze niemieckie za kradzież żywności…
Gazeta Łódzka, zima 1917 roku.
Kartka żywnościowa z 1918 roku.
Pogłębiające
się braki żywności skłoniły władze okupacyjne do wprowadzenia na terenie Łodzi
reglamentacji niektórych produktów spożywczych. Najpierw wprowadzono kartki na
chleb, ziemniaki, a następnie na cukier…
Kartka żywnościowa na chleb i ziemniaki z roku 1917.
Łódź,
jako wielki ośrodek przemysłowo-robotniczy, została wtłoczona w nowe
warunki wojenne. W tym ciężkim dla miasta okresie działały również robotnicze
stowarzyszenia, kooperatywy czy instytucje samopomocowe, które starały się wesprzeć robotników
łódzkich, dostarczając im artykuły spożywcze, tworząc tanie jadłodajnie
zajmujące się rozdawnictwem obiadów, ciepłej herbaty czy kawy.
Już w końcu 1914 roku i na początku
1915 założono szereg kooperatyw robotniczych
oraz zorganizowano kilka tanich kuchni robotniczych przy związkach
zawodowych w Łodzi w różnych dzielnicach miasta. W ciężkich
warunkach aprowizacyjnych w okresie niemieckiej okupacji kuchnie te
cieszyły się dużym powodzeniem wśród bezrobotnych łodzian.
Kartka żywnościowa na chleb i ziemniaki, rok 1917/1918.
PIERWSZA WOJNA ŚWIATOWA - KOMITET NIESIENIA POMOCY BIEDNYM
PIERWSZA WOJNA ŚWIATOWA - RADA CZTERNASTI i MILICJA OBYWATELSKA
źródło:
Wacław
Pawlak. Na łódzkim bruku.
Antoni
Szczerkowski. Wspomnienia działaczy spółdzielczych.
Fotografie:
FotoPolska.eu
Archiwum Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Łodzi
i inn.
FotoPolska.eu
Archiwum Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Łodzi
i inn.