Festiwal
Dobrego Smaku 2017 w Łodzi, rozpoczął się w czwartek (8 czerwca). Tegoroczne
Festiwalowe hasło brzmi "Smaki Śródziemnomorskie". Festiwal Dobrego
Smaku 2017 to nie tylko wspaniałe kulinaria w dobrej cenie (dania główne - 15
zł, desery - 11 zł, koktajl alkoholowy - 11 zł), ale też konkurs, który
rozpoczął się w czwartek a zakończy w niedzielę galą wręczenia nagród. Trafią
one do najlepszych lokali. Kulinarne propozycje ocenia nie tylko jury ale
również na werdykt ma wpływ Festiwalowa publiczność. Oprócz Uczestnicy
Festiwalu mogą wysyłać swoje oceny SMS-em lub głosując w specjalnie
przygotowanej aplikacji.
Poniżej program Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi.
Dania
główne:
Drukarnia Skład Wina i Chleba / OFF
Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140
Polędwiczki
z indyka z tabbouleh, czyli polędwiczki z indyka marynowane w wodzie z kwiatów
pomarańczy z sosem figowo-daktylowym z kolendrą, podane z tabbouleh i
podpłomykiem.
El Toro / ul. Narutowicza 69
Arroz
negro/Sepia/Gamba/Chorizo , czyli ryż bomba gotowany w aromatycznym wywarze z
ryb, warzyw i skorupiaków, z dodatkiem przesmażonych warzyw na oliwie z oliwek
(cebula, papryka czerwona i zielona) i atramentu z sepii. Podany z krewetką
16/20 smażoną na oliwie z czosnkiem i z plastrami grillowanej, pikantnej
kiełbasy chorizo z sosem aioli.
Filharmonia Smaku / ul. Pabianicka 132
Ryba na Łodzi, czyli smażony filet z dorady
podany na krewetkach i pieczonych ziemniakach z cukinią, sałatką ze świeżych
ziół liściastych z lekkim vinegret, sticksach ziemniaczanych, ketchupem z
pieczonej papryki i pomidorów, sosem curry, oliwą bazyliowo-pietruszkową i
kruszonką z suszonych czarnych oliwek.
Gejsza Sushi Al. Kościuszki 93
Miecznik
na mchu, czyli palony miecznik, porzeczka miętowa, kora z pietruszki podane na
mchu.
House of Sushi / ul. Piotrkowska 89
Paella
Onigirazu, czyli paella w japońskiej wersji sushi, w formie onigirazu.
Pomidorowo-szafranowy ryż o kremowej konsystencji, gotowany na wywarze z owoców
morza, przełożony krewetkami, mulami oraz ośmiornicą. Wszystko to zamknięte w
japońskim nori i zapieczone w chrupiących wiórkach panko. Dopełnieniem dania
jest sałatka ze świeżych, zielonych warzyw oraz pikantny sos pomidorowy z
pieczoną papryką.
Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek
Manufaktury
Risotto
z warzywami i jagnięciną, czyli risotto z zielonymi warzywami i szarpaną
jagnięciną, miętą oraz masłem migdałowym.
MOTYWY / ul. Traugutta 14
Szyszki
z kalmarów w śródziemnomorskim sosie pomidorowym z warzywami i oliwą, czyli
szyszki z kalmarów smażone na maśle i duszone w białym winie. Sos pomidorowy na
bazie świeżych oraz suszonych pomidorów z dodatkiem daktyli, blanszowane
warzywa (marchew, pietruszka, fasolka, bób), palony por, oliwa bazyliowa oraz
puder z oliwek.
I
na to danie skusił się baedeker. Było wyśmienite! Kalmary mięciutkie, pyszny sos, doskonale pasujący do całości. Polecam! 😋
Ormiańska Restauracja GARNI / ul.
Słowiańska 153 (róg Rąbieńskiej i Szczecińskiej)
Antoniew
Tavouk Kebab, czyli wołowina mielona z dodatkiem specjalnych przypraw,
grillowana na węglu drzewnym. Grillowane warzywa (bakłażan, pomidor, papryka)
zasmażane z cebulką, podawane z Lavashem – ormiańskim pieczywem.
Otwarte Drzwi / ul. Piotrkowska 120
'O
SOLE MIO!, czyli sycylijskie słońce na talerzu czyli krewetki tygrysie smażone
na maśle z dodatkiem białego wina i chili na bazyliowym risotto z oliwą
dyniową, podawane z sosem cytrynowo- limonkowym.
Porcja / ul. Roosevelta 7
3
pizze socca, czyli bezglutenowe mini pizze socca w 3 odsłonach: a’la carbonara
ze śmietaną z nerkowców, boczkiem z boczniaków i natką / z pesto bazyliowym,
cukinią, fetą i orzechami włoskimi / z pesto z suszonych pomidorów, mozzarellą
i pomidorkami koktajlowymi.
Restauracja Cesky Film / ul.
Tymienieckiego 25a
Zamieszanie
w Libanie, czyli wołowina po arabsku duszona w pomidorach z dodatkiem
bakłażana, papryki i ziół, falafele z ciecierzycy i zielonego groszku do tego
tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą, miodem gryczanym i świeżymi
ziołami oraz pikantna kiszona rzodkiewka.
Restauracja Kamari / ul. Piotrkowska 122
Kalamaraki
Gemista, czyli kalmar faszerowany ryżem do risotto, cebulą i koperkiem. Duszony
w ouzo i białym winie, podany w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw,
oregano i oliwą extra virgin.
Restauracja Nekko Sushi / ul.
Piotrkowska 107
Katatsumuri
Fusion, czyli Maki Sushi z krewetką w cieście pistacjowo-figowym z dodatkiem
kaparów z czarnym ryżem, salsą śmietankowo-paprykową oraz pieczonym ślimakiem.
Restauracja Officyna / Al. Kościuszki
132/ ul. Piotrkowska 217
Pierożki
GUO-TAI, czyli pierożki wieprzowe z krewetkami , chipsem ryżowym w sosie z
białych szparagów z nutką chili.
Restauracja Polska / ul. Piotrkowska 12
Krewetki
na górze Beluga, czyli marynowane krewetki na górze Beluga podane z sałatką ze
słodkich bakalii, sera koziego z nutą wytrawnego sosu.
Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 (w bramie)
Śródziemnomorski romans, czyli
hiszpańskie małże zapiekane z czosnkiem i pietruszką, serwowane z tartą z
ciasta francuskiego ze świeżymi pomidorami, rozmarynem, rukolą i niefiltrowaną
oliwą z oliwek.
Restauracja Susharnia / ul. Pomorska 13
Special
tako roll, czyli macka ośmiornicy smażona na maśle z czosnkiem, następnie
duszona w czerwonym winie podana w towarzystwie marynowanej dyni, mango, ogórka
i sałaty. Posypane papryczką jalapeno, sezamem oraz nasionami chia.
Restauracja Tulipan / ul. Żeligowskiego
46
Z
Włoskiego Buta na Lazurowe Wybrzeże, czyli frittelle z pieczonego bakłażana z
dodatkiem mięty i bazylii podane na delikatnych ziemniakach de finua,
wykończone pieczonym dorszem w ziołach z serowym sosem lazur z akcentem
pomidorowej salsy.
Restauracja U Kretschmera / ul.
Kopernika 64
Cielęcina
w tempurze, warzywne papardelle, pak choi, ciabatta, czyli cielęcina w tempurze,
chrupiące warzywa podane w sosie orientalnym do tego kapusta pak choi smażona
na maśle orzechowym oraz ciabatta.
Restauracja Włoszczyzna / ul.
Piotrkowska 16
Terra
nel mare – Ziemia w morzu, czyli pieczony ziemniak otulony pancettą na rybnym
sosie ze świeżych pomidorów, pieczonej papryki podawane z jajkiem, krewetką i
małżą z tunezyjską pastą harissa.
Sezon / ul. Piotrkowska 121
Śródziemnomorskie
tagliatelle, czyli tagliatelle z hiszpańską kiełbaską chorizo, papryką, pesto z
suszonych pomidorów podane z puree z zielonego groszku.
Sushi Zielony Chrzan / ul. Żwirki 8
Caesar
Maki, czyli uramaki – krewetka w tempurze, sałata rzymska, awokado, oliwki,
dressing caesar + shot gazpacho z japońską nutą.
Szyby Lustra / al. Piłsudskiego 14
Rabat
w Madrycie, czyli czarny krokiet z dorsza z tuszem kałamarnicy i glazurowaną
młodą marchewką z dukkah (mieszanka przypraw i uprażonych orzechów pochodząca z
Egiptu), majonezem z kiszonymi cytrynami, jogurtem naturalnym i czarną
soczewicą z pikantnym chorizo i ziołami.
The Mexican / ul. Piotrkowska 67
Tostada
con camarones, czyli tortilla kukurydziana z krewetkami w chrupiącym cieście z
salsą z ananasa, czerwonej cebuli i mięty podana z kolendrowo-limonkowym ryżem
oraz sosem mango-jalapeno.
Vapiano / Al. Politechniki 1; CH-R
Sukcesja
Sałatka
Spring Salmon, czyli grillowany z chili łosoś, podany na mieszance 4 sałat wraz
z chrupiącym mango i szczypiorkiem z dodatkiem sosu balsamicznego z figami oraz
kolendrą.
Zielona Restauracja / ul. Drewnowska 58;
Rynek Manufaktury
Zielona
Manufaktura Izraela, czyli izraelskie falafele podane z tabbouleh, sałatka z
kuskusem, pomidorami, ogórkiem, miętą i pietruszką, oliwkowym hummusem oraz
babaganusz z granatem i piklami.
Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a
Talerz
Libańskich Zjadliwości, czyli plastry pieczonego bakłażana w ostrej marynacie
chili i kolendry, osłodzone siekanymi daktylami, do tego grillowana marchewka i
pieczony falafel z bobu na buraczanym hummusie polanym oliwą i ubranym natką
pietruszki i zatarem…
…. i do tego desery, koktajle - ale to już
musicie sprawdzić sami.
Szkoła kulinarna, konkurs selfie, lokal
nowych technologii
Podobnie
jak w ubiegłym roku organizujemy warsztaty dla dzieci. Do Łodzi przyjedzie
Julka (zwyciężczyni) Junior MasterChef oraz Bruno. Zapraszamy dzieci od 7 lat.
Warsztaty
odbędą się w trzech turach:
– 11:00 – 12:15 – 12:30 – 13:45 – 14:00 –
15:15
Podobnie
jak w ubiegłym roku Szkoła Dobrego Smaku dla Dzieci odbędzie się na OFF
Piotrkowska 138/140 na tzw. górce od strony ulicy Piotrkowskiej. Gdyby pogoda
nie pozwalała na przeprowadzenie warsztatów w plenerze, zapraszamy do Studia
Kulinarnego Book&Cook, również na OFF Piotrkowska. Niektórzy z Was brali
udział lub obserwowali uczestników ubiegłorocznej edycji. Koszt warsztatów: 50
zł
Zapisy:
weronika@festiwaldobregosmaku.eu
CZAS
TRWANIA FESTIWALU:
Czwartek
od 13:00 do zamknięcia lokalu
Piątek
– sobota od 12:00 do zamknięcia lokalu
Niedziela
od 12:00 do 18:00
Ok.
21:00 poznamy zwycięzców 14. edycji Festiwalu
Mapki
dostępne w lokalach festiwalowych, w Centrum Informacji Turystycznej
Piotrkowska 87 oraz Manufakturze Przypominamy, że nie trzeba rezerwować
stolików, wystarczy wybrać dany lokal z mapki i po prostu się do niego udać na
pyszne jedzenie.
STRONA
FESTIWALU:
Fot.
Monika Czechowicz
...i uwaga: notka nie jest sponsorowana 😊 Baedeker ze smakiem zjadł kalmary w MOTYWACH na własne życzenie.