Piotrkowska
217, wieczór.
Właśnie w ten weekend przypada żydowskie święto Purim. W BEFORE Food Market rozpoczęła się w piątek PURYMOWA NOC (zobacz TUTAJ), która będzie jeszcze trwała do dzisiaj… No cóż, jak powiedzieli gospodarze: jedni mają post, a inni karnawał…
Właśnie w ten weekend przypada żydowskie święto Purim. W BEFORE Food Market rozpoczęła się w piątek PURYMOWA NOC (zobacz TUTAJ), która będzie jeszcze trwała do dzisiaj… No cóż, jak powiedzieli gospodarze: jedni mają post, a inni karnawał…
Baedeker postanowił obchodzić Purim w BEFORE Food Market. I chociaż
idea miejsca, to … BEFORE, czyli że można tu wstąpić na przekąskę czy drinka
przed… imprezowaniem w łódzkich pubach – to baedeker zajrzał do BEFORE…. i już tu został
tego wieczoru.
Łódzki Food Market zajmuje budynki wzniesione w latach 80. XIX wieku dla
Józefa Johna, fabrykanta maszyn, pędni i właściciela odlewni. Tutaj w 1911 roku
odlano dzwon „Zygmunt” dla łódzkiej katedry. Zakład powstał w 1867 roku i
zajmował teren ciągnący się do ulicy Wólczańskiej. Plac przy Piotrkowskiej 217 to
miejsce po budynku administracyjnym fabryki Johna.
Food
Markety wpisały się w światowy trend gastronomiczny stając się komplementarnymi
miejscami łączącymi gastronomię, kulturę i rozrywkę. Miejscami topowymi i modnymi,
współtworzonymi przez wybitnych szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Food
Market to połączenie dwóch nurtów: street food i slow food – pełnowartościowe dania,
wytworzone z wyselekcjonowanych produktów, serwowane w formie dań
degustacyjnych, czy przekąsek finger food – łatwych i szybkich do konsumpcji.
Before
Food Market w Łodzi to idealne miejsce na spotkanie po pracy ze znajomymi, czy
propozycja na dobry „before” przed wieczornym wypadem do klubu. Baedeker spotkał
wczoraj przyjaciół właśnie w Before Food Market – znali to miejsce przede mną…
I
było wyjątkowo.
A
co czyni Food Market wyjątkowym?
Kuchnie całego świata
(od
hiszpańskiej aż po Indie, czy Daleki Wschód) – każda przygotowana przez innego,
wyspecjalizowanego restauratora.
Brak obsługi kelnerskiej
-
goście mają okazję bezpośrednio porozmawiać z szefem kuchni przygotowującym
danie, mogą poznać historię powstania dania i jego składniki.
Wspólne stoły, tzw. commontables
Miejsca
integrujące gości, pozwalające na wspólne biesiadowanie.
Menu uzupełnione o menu degustacyjne
Umożliwia
to zamówienie dowolnej liczby wybranych przez siebie dań w małych porcjach u
każdego z restauratorów. Wówczas łatwiej podjąć decyzję, każda taka porcja
kosztuje tutaj 5 złotych.
Nietypowe połączenie klubu i restauracji
Nie
jest to ani typowa restauracja, ani klub. Można posłuchać muzyki na żywo, czy
DJ, ale i pokosztować ogromnej ilości różnorodnych przysmaków z różnych stron
świata.
Połączenie nurtu street food i slow food
Pełnowartościowe
dania według autorskich receptur, najwyższa jakość produktów, oryginalność –
serwowana w prosty sposób, łatwy do szybkiej konsumpcji.
W
Before Food Market menu jest bardzo zróżnicowane, każdy z restauratorów reprezentuje
odmienną, oryginalną kuchnię z innego zakątka świata: węgierskie langosze,
tybetańskie pierożki, hiszpańskie paella i tapas, turecka baklava, holenderskie
frytki, sushi, kuchnia łódzka z elementami kuchni historycznej, alzackie
podpłomyki, włoska pizza, czekoladowe Brownie, kuchnia indyjska…. i wiele
innych.
Oczywiście
także wyspa barowa z doskonałym wyborem drinków, shotów i mocnych alkoholi…
….
i profesjonalne doradztwo i dobór win.
Smaki Before Food Market:
STREFA HISZPAŃSKA/MOJO
PICON
STREFA AMERYKAŃSKA/ JACK BURGER
STREFA KUCHNI ŻYDOWSKIEJ/ CHALLAH DELI
STREFA ORIENTU/OTTOMAŃSKA
POKUSA
STREFA JAPONII/NEKKO
SUSHI
STREFA TYBETAŃSKA/ MOMO SMAK
STREFA INDYJSKA/ GANESH
STREFA WŁOSKA/ HAPPY PIZZA
STREFA HOLENDERSKA/ PATAT&MORE
STREFA WĘGIERSKA/ TRADITIONAL
HUNGARIAN
STREFA KAW I HERBAT/ COPHI
STREFA ALZACKA/ FLAMMKUCHEN
STREFA BBQ/ B.B. KINGS
STREFA HOLENDERSKA/ PAT&MORE
STREFA BROWNIE/ KURO NEKO BROWNIE
STREFA SANDWICZ/KIEŁBASKOWO
MARKET
STREFA ŁÓDZKA/ KRUCJATA
SMAKIEM
Dzisiaj, w sobotę - specjalny finał:
Tańca z Syjonu będzie uczył Dawid Gurfinkiel, znany z organizacji HaMakom i nie tylko.
Zagra Paweł Strzelec.
Tańca z Syjonu będzie uczył Dawid Gurfinkiel, znany z organizacji HaMakom i nie tylko.
Zagra Paweł Strzelec.
START:
piątek 10.03, godz. 17:00
ZAKOŃCZENIE:
sobota, godz. 23:45.
Before Food Market
Każdy czwartek, piątek i sobota/ strefa
Piotrkowska 217
Fot.
Monika Czechowicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz